Selvforsvar

Selvforsvar

Men er Tai Chi ikke en kampkunst ?

DSCN3025Jo, det er det! Og desuden en meget effektiv. Kampkunst var meget udbredt i Kina i middelalderen, hvor folk begyndte at blande de almindelige teknikker for slag, spark og stød med den gamle, ærværdige tradition for terapeutiske øvelser, som havde udviklet sig igennem århundreder. Hertil blev føjet en viden fra lægekunsten, som handlede om den menneskelige krops energier, og resultatet blev fødslen af hvad der senere blev kendt som “Tai Chi Chuan”. Hver eneste bevægelse i Formen har en praktisk funktion i kamp.

Grundtanken bag Tai Chi Chuan som selvforsvar er, at man aldrig møder hårdt mod hårdt. Man viger og udnytter den energi eller kraft, der er i skubbet fra partneren ved at returnere kraften tilbage til partneren. Der er mange principper i Tai Chi, et af de vigtigste er at vige. Formen er bygget op, så hver bevægelse har et vigende aspekt, et neutraliserende aspekt og et returnerende aspekt. Tai Chi Chuan er en kunst, hvor det bløde overgår det hårde, intentionen eller viljen mobiliserer den indre styrke. Derfor er Tai Chi Chuan et af de få selvforsvarssystemer, hvor kvinder er på lige fod med mænd, da man ikke er afhængig af muskelstyrke, men kun af fri og stærk vilje – intention!

En Tai Chi udøver vil, når han møder en partner, som slår ud efter ham, hverken modstå eller lave et “modangreb”. Han vil give efter, når han møder en sådan kraft, og han vil drage fordel af partnerens kraft og skubbe eller trække, indtil modstanderen bliver kastet til jorden. Dette viser i princippet, hvordan de hundrede gram overvinder de tusinde pund. De hundrede gram overvinder naturligvis ikke bogstaveligt de tusinde pund. De får snarere den større kraft til at overvinde sig selv.

grib

 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s